Dažde v Česku zaplavili železničné trate, búrky budú pokračovať

03.06.2024 Celý región

Praha 3. júna (TASR) - Víkendové búrky a prívalové dažde spôsobili vzostup hladín riek a lokálne záplavy na juhozápade Čiech. Hasiči zasahovali na stovkách výjazdov. Dažde zaplavili aj železničné trate a na niektorých miestach úplne zastavili vlakovú dopravu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondelok opäť vydal výstrahu pred búrkami, ktoré môžu spôsobiť ďalšie záplavy, informuje spravodajkyňa TASR.

Počas víkendu podľa meteorológov napršalo od 15 až do 60 milimetrov zrážok. Keďže pôda bola na niektorých miestach už výrazne nasýtená z predchádzajúcich dažďov, nedokázala ďalšiu vodu absorbovať. Tá po nej len stiekla a zaplavovala okolité územie. Na treťom, teda najvyššom, povodňovom stupni zostáva rieka Radbuza v Staňkove v Plzenskom kraji.

Popoludní alebo večer sa očakáva, že prvý povodňový stupeň dosiahne aj Vltava v Prahe. Podľa stanice ČT24 sa preto zatvárajú protipovodňové vráta na Čertovke a aj časti náplaviek.

Podľa servera Novinky.cz hasiči počas uplynulého víkendu zasahovali pri takmer 800 rôznych udalostiach. V nedeľu dažde zaplavili trať medzi Plzňou a Starým Plzencom, vlaky nejazdia ani medzi Lovosicami a Litoměřicami, voda zaplavila koľaje aj na ďalších miestach.

V Liberci zranil blesk počas búrky skupinu ľudí, ktorí sa zhromaždili pod stromom. Niektorých z nich bolo potrebné resuscitovať. V obci Štěnovice hasiči zachránili imobilného seniora, ktorý zostal uväznený v prízemí domu, ktorý postupne zaplavovala voda a nikto sa pre silný prúd k nemu nemohol dostať. Hasiči ho dostali von cez okno.

Výstraha pred búrkami platí aj v pondelok. Dážď by sa mal podľa meteorológov vyskytnúť na väčšine územia. "Vzhľadom na to, že postup búrok bude len veľmi pomalý, môže v nich na niektorých miestach napršať aj veľké množstvo zrážok, ktoré by potom mohli spôsobiť lokálne záplavy," varoval ČHMÚ. Výstraha sa týka väčšiny územia ČR s výnimkou severozápadnej oblasti Čiech.
 

Vyberte región